Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петима убити и 46 ранени при украинска атака срещу югозападния руски град Белгород

Белгород
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петима души са били убити, а 46 ранени при украинска атака срещу югозападния руски град Белгород, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс. На фона на продължаващото настъпление на Киев руските сили продължават с масираните си атаки срещу украинска територия. 

Според губернатора на Белгородска област Вячеслав Гладков голяма част от ранените при снощната атака на украинските сили са били настанени в болница. От руското външно министерство осъдиха атаката, като призоваха отговорните по думите им правителства и международни структури да направят същото.

Междувруменно Киев получи одобрение за сухопътната операция на руска територия от ръководителя на НАТО. Украйна е била в правото си да започне изненадващата офанзива в руската Курска област като форма на самозащита, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за германския "Велт ам Зонтаг". Според него правото на самозащита не спира на границата, а руските войници, танкове и бази са легитимни цели.

Столтенберг също заяви, че Киев не е координирал операцията със структурите на НАТО. АФП коментира, че украинските действия при Курск засега не успяват да спрат руското настъпление в Донбас.

Масираните руски въздушни атаки през тази седмица взеха нови 6 жертви снощи. Поразен беше висок жилищен блок в Харков, а сред загиналите е 14-годишно момиче.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна