Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Алтернатива за Германия" ще е фаворит в Тюрингия и Саксония, сочат последни проучвания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Последните социологически проучвания са категорични: всичко сочи, че на местните избори в двете източногермански провинции Тюрингия и Саксония утре крайнодясната "Алтернатива за Германия" ще е фаворит. В Тюрингия се очертава тя да спечели вота, а в Саксония проучванията ѝ дават второ място след Християндемократическия съюз. 

Какъвто и да е резултатът на местните избори в Тюрингия и Саксония, отсега е ясно - без крайнодесните там няма да е възможно да се направи правителство. Освен ако консервативният ХДС не се съгласи на сътрудничество с пропутинистката нова партия "Движение Зара Вагенкнехт" (ДЗВ).

Последните социологически проучвания за изборите в провинция Тюрингия ясно показват колко сложна е ситуацията там. "Алтернатива за Германия" може да се надява на около 30 процента, ХДС постига 21-23 процента, а ДЗВ достига 17-20 процента в предизборната тенденция. 

В парламента ще влязат още Левицата и социалдемократите. Зелени и либерали остават извън него.

Подобна е и ситуацията в Саксония. Големият въпрос там е дали ХДС може да продължи да управлява с министър-председателя Михаел Кречмер. 

Малко преди изборите ХДС е начело в социологическите проучвания. Те могат да очакват 33% от гласовете, а "Алтернатива за Германия" им диша във врата - с 31%. Алиансът "Зара Вагенкнехт" е с 12 процента, социалдемократите със 7% и Зелените с 6%. Там съставянето на правитерство също ще се окаже невъзможно без участието на ДЗВ или AзГ.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна