Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мироопазващите сили на НАТО в Косово засилиха присъствието си около моста над Ибар

Албин Курти
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мироопазващите сили на НАТО в Косово засилиха присъствието си около моста над река Ибар, която разделя албанците и сърбите в град Митровица. 

Сградите на местното самоуправление в четирите общини, населени предимно със сърби, са затворени втори ден от полиция по разпореждане на Прищина.

Мостът е затворен за автомобили от години, но тази сутрин бе заграден от италиански карабинери и чешки военнослужещи от състава на КФОР.

Предохранителната мярка бе разпоредена след като Елберт Красничи - косовският министър на местната администрация, обяви местните структури на сърбите в Митровица, Лепосавич, Зубин поток и Звечан за "незаконни паралелни институции" и ги блокира с помощта на полицейски специални части.

Медиите в Белград цитират помощник държавния секретар на САЩ Джим О'Браян, който определя поведението на косовския премиер Албин Курти като провокативно и го приканва в бъдеще да се консултира и координира действията си с международните партньори.

Отношенията между Белград и Прищина са изострени през последните месеци заради решението на косовските власти да поставят динара извън закона и намерението на Курти да отвори отново моста в разделената Митровица.


По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна