Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята оживява - Векът на лъвовете

Теодор Борисов - историк, изследовател и публицист представя Алманаха на българския национален отбор по футбол. Книгата носи заглавието “Векът на лъвовете” и описва в ценителски детайли фактологията на всички 807 двубоя на националния ни отбор в най-популярния спорт. Повод за написването на Алманаха е стогодишнината от изиграването на първата среща на родните лъвове срещу австрийския национален отбор. Датата е 21 май 1924 година. 

Автори на “Векът на лъвовете” са доказаните журналисти и изследователи на историята на българския спорт - Румен Илиев, Румен Минков, Теодор Борисов, Здравко Гюров и Веселин Русинов.

"Снимковият материал също не е за подценяване - това е нашата почит към националите и техните историографи. Ползвали сме около 200 периодични издания от цял свят. В интернет няма всичко, има случаи на три вестника, които дават три различни голмайстора. Дори и във ФИФА има грешки - кой е истински голмайстор, Георги Соколов (според ФИФА) или Георги Аспарухов. Има и програми за моачове с грешни стадиони. Трябва да сме внимателни с официалните източници. Текстът е по-малко, акцентира се върху статистиката. Един човек трудно може да направи сам такъв труд, затова сме петима."

Още любопитни факти - в звуковия файл:


По публикацията работи: Людмил Фотев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени