Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Антонов: Климатичните промени не са въпрос на дискусия, а на оцеляване

"Реалността не чака – тя просто ни залива с бедствия"

| Интервю
Снимка: БТА

10 милиарда евро - тази първоначална сума обеща да отдели Европейската комисия за справяне с последствията от бурята "Борис". За седмица проливните дъждове причиниха смъртта на 24 души и колосални материални щети в Полша, Австрия, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния

В Полша, на която бурята ще струва половин милиард долара от националния бюджет, има селища, в които по думите на министъра на околната среда, водата е унищожила всичко, а пейзажът е като след война. 

Експертите свързват извънредната сила и честота на природните бедствия през последните години с ефекта от глобалното затопляне. Научи ли Европа уроците си или се насочи изцяло към извънредно скъпо справяне с последствията, което обаче не би могло да върне загубените живот и поминък?

Дунав е залял крайбрежните булеварди на Будапеща, но това не е нещо непознато. Те си имат протоколи, системи. Буквално дни след това улиците са изчистени и животът продължава. Има различни степени на подготвеност към този тип явления. В популярно туристическо градче нагоре по течението преди 10 години е била поставена подвижна дига, с която се постига готовност за високи води, дава примери от Унгария Павел Антонов, журналист и управляващ редактор на мрежата за гражданско участие "Блу линк". Антонов живее в Будапеща.

Снимка: БТА

"Нашите общества бяха добре информирани, че нещата вървят в тази посока. Става въпрос за критично преоценяване на бездействието на нашите законодатели, на нашите правителства, за да се предотврати това, което се случва. Стратегически не е късно да се предприемат необходимите действия. За това трябва политически кураж", коментира той в предаването "Събота 150".

"Европа и се промени, и не се промени. През последните десетилетия ЕК и европейските институции се превърнаха в глобален двигател за решаване на климатичната криза. Във всички страни членки обаче решаването на тези проблеми става практически много по-бавно", смята Антонов. По думите му, адекватността на правителствата е ниска, а "реалността не чака – тя просто ни залива с бедствия".

Според него има залитане в посока към лично забогатяване и благоденствие за сметка на общото благо и е необходимо известно самоограничаване.

Климатичните промени вече не са предмет на теоретични дискусии, а предмет на оцеляване, посочи в заключение Павел Антонов, който е оптимист, че "разумът ще надделее".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна