Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес, 22 септември:

Европейски фестивал по гимнастика за хора над 50 години започва в Бургас

Спортното събитие ще продължи шест дни

Бургас е домакин на първия за страната ни Европейски фестивал по гимнастика за хора над 50 години. В него ще участват над 1 400 представители от 19 държави. С грандиозен парад на участниците, който ще тръгне от две места в Морската градина и ще завърши в Летния театър на града тази вечер, ще започне фестивала. Това е неговото 9-то издание като последният домакин на проявата е остров Мадейра. 

6 дни ще продължи мащабното спортно събитие. От 19 държави са участниците в него като сред най-атрактивните са групите от Норвегия и отборът на Япония. Дисциплината „гимнастика за всички“ е широко разпространена по света, каза Невяна Владинова от българската Федерация по художествена гимнастика:

"Това е дисциплина, която включва елементи от абсолютно всички гимнастически спортове, включително художествена гимнастика, която се разпространява особено в западните държави, защото включва деца от 5 години до спортуващи на 95 години. А "Европейска гимнастика" организира фестивала, включващ групи, които правят гимнастически упражнения за хора над 50 години. " 

В програмата на фестивала от понеделник са включени различни работилници – за аква гимнастика, български народни танци, танго, йога, салса, плажен тенис. Те ще се провеждат на различни места в града. Какво още ще видим на фестивала обяснява Русина Атанасова от организаторите:

"Всеки отбор сам си избира това, което ще прави, като се съобразяват с физическите си възможности, с възрастта си!" 

В дните от 23-и до 26-и септември отборите ще представят своите ансамблови изпълнения.

По публикацията работи: Стефка Бакърджиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна