Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 50 национални премиери ще види българската публика в НДК

10-то издание на Синелибри - от 10 октомври до 3 ноември

С неаполитанската драма "Партенопа" започва кино-литературният фестивал в столицата

Снимка: ФБ/Синелибри

Десетото издание на кино-литературния фестивал Синелибри започва на 10 октомври и ще продължи до 3 ноември. 67 заглавия с 10 международни и над 50 национални премиери ще види българската публика, както и 45 специални събития, галавечери на 11 страни, ретроспекции, чествания, кино-литературни срещи, авторски пърформанси и специализирани дискусии. 

По традиция организаторите са приготвили множество изненади, в т.ч. тематични почерпки и комплименти за публиката, произтичащи от филмовото съдържание - от сиртаки до модерен танц, от фокуси до уроци по шах!

Сред почетните гости на десетото издание се нареждат шотландският писател Ървин Уелш, автор на „библията за аутсайдери“ „Трейнспотинг“, един от най-изявените италиански кинотворци през последните години – Даниеле Лукети, авторът на филма „Избери Ървин“ – Иън Джефрис, нидерландският режисьор Миша Пекел и световноизвестната писателка от български произход Капка Касабова. Със зрителите ще бъдат още Дани Розенберг - израелски режисьор и сценарист, Анита Модак-Труран - изпълнителен продуцент на филма "Уилям Фокнър: Миналото никога не умира", и самият Теодор Ушев, който ще представи селекция от свои филми по книги и най-новия си късометражен филм, "Вълкът", веднага след премиерата му на фестивала в Торонто.


Старт на Синелибри ще даде Паоло Сорентино с хипнотичната неаполитанска драма "Партенопа", номинирана за "Златна палма". Красивото лице на Челесте Дала Порта владее екрана, а звездното присъствие на Гари Олдман и Стефания Сандрели допринася за цялостното внушение на филма - опияняващ размисъл за неумолимия ход на времето и за непроницаемата човешка същност. Премиерата е на 10 октомври от 19 ч. в зала 1 на НДК непосредствено след церемонията по откриване.

Вече са ясни и 11-те заглавия от конкурса за пълнометражен игрален филм по книга, обособени в секция "Сонетен венец". Тук се открояват "Добър ден, тъга" на режисьорката Дърга Чу-Боуз, адаптация по знаковия роман на Франсоаз Саган. Номинираната за "Оскар" Клои Севини („Момчетата не плачат“) си партнира със звездата от "Квадратът" Клаес Бенг и с изгряващата звезда Лили Макинърни в ролята на Сесил. С номинация за "Златна палма" у нас пристига и биографичната драма "Лимонов", вдъхновена от едноименната книга на Еманюел Карер. За наградата ще се състезава и адаптацията на знаменития роман на Михаил Булгаков "Майстора и Маргарита", разбунила духовете още преди да тръгне по кината.

Паралелната програма на фестивала обхваща няколко модула. Открояват се заглавията от проекта "Ново италианско кино" без граници, който има ежегодни издания в много страни по света, а през октомври за първи път ще се състои в България като част от програмата на Синелибри. Модулът включва 8 от най-впечатляващите италиански литературни адаптации за голям екран, създадени през последната година. Любопитство буди и секцията "Американски прелести", която обхваща четири заглавия. Акцентът пада върху трилъра "Конклав" с Ралф Файнс в главната роля, напрегната и завладяваща адаптация по роман на Робърт Харис.


За пореден път Синелибри включва в програмата си инициативата "Кино с кауза", или ангажирано кино, което тази година ще предложи 5 заглавия, своеобразни оди за човека и неговите битки. На фокус тук е драматичният разказ "Да бъдеш Мария", чиято световна премиера се състоя на кинофестивала в Кан. Филмът с Анамария Вартоломей и Мат Дилън преосмисля кратката кариера и трагичния живот на звездата от "Последно танго в Париж" Мария Шнайдер. Друг акцент е романтичната драма "Време за живот" на режисьора Джон Кроули, с Флорънс Пю и Андрю Гарфийлд в главните роли, която ще бъде показана у нас веднага след премиерата си на кинофестивала в Торонто.

Фестивалът ще се проведе паралелно в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора.

"Поезия без край" е мотото тази година, разказа за "Закуска на тревата" Александра Александрова - изпълнителен директор на Синелибри.

"Това заглавие е своеобразен реверанс към Алехандро Ходоровски и неговия филм - "Поезия без край". 

Традиционно в рамките на фестивала ще отбележим годишнини от рождението на редица големи писатели и поети, ще говорим и за поезията като визуален образ, за киното като поезия, седмото изкуство като поезия, искаме да фокусираме изданието върху нежната поетична част от живота, посочи още за "Хоризонт" Александрова.

Точно по тази причина е избран филмът, с който се открива тази година Синелибри - неаполитанската драма "Партенопа", посочи Александрова.


Още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна