Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екзитпол: Социалдемократите печелят на косъм изборите в Бранденбург пред "Алтернатива за Германия"

| обновено на 22.09.24 в 19:10
Автор:
Премиерът на германската провинция Бранденбург и председател на ГСДП там, Дитмар Войдке, и съпругата му Зузане при обявяването днес на първите предварителни резултати от изборите в провинцията в Потсдам.
Снимка: АП/БТА

В Германия следят с интерес кой ще излезе начело на днешните избори в провинция Брандербург, след като на предишните два местни вота дясната "Алтернатива за Германия" стана първа в Тюрингия и втора в Саксония. На двуцифрен процент се надява и левият Съюз на Сара Вагенкнехт, също сочен за несистемна формация.

Изборите в Бранденбург днес ще се решат между социалдемократите (ГСДП) и  "Алтернатива за Германия" (АзГ).  Досегашният министър-председател Дитмар Войдке от Германската социалдемократическа партия заяви, че ще остане в правителството, само ако неговата партия излезе на първо място.

В последното социологическо проучване обаче, точно преди изборите, "Алтернатива за Германия" изпреварваше с малко социалдемократите.

А според първите оповестени данни от екзипол "Алтернатива за Германия" остава втора на изборите за парламент на провинция Бранденбург.

Според екзитполовете, публикувани от обществените телевизии А Ер Де и Цет Де Еф, ГСДП е получила между 32 % и 31 % от гласовете, а АзГ - между 30 % и 29 %, посочва АФП.
Първите данни сочат, че левият Съюз на Сара Вагенкнехт получава 12 на сто от гласовете.

От обединението на Германия през 1990 година социалдемократите заемат поста на министър-председател в Бранденбург.

Министърката на външните работи Аналена Бербок каза по-рано днес, че очаква висока избирателна активност. След като гласува в Потсдам, където живее, Бербок  заяви, че през последните няколко дни е усетила, че хората осъзнават важността на тези избори. "Залогът е много голям" , каза тя.

Зелената партия обаче има основания да се страхува за влизането си в парламента на провинцията - предизборните проучвания ѝ отреждат около четири процента  - следователно под пет процентовата бариера.

В настоящия парламент на провинция Бранденбург Зелените са част от правителството, заедно с християндемократите и социалдемократите.

Себастиан Валтер, водещият кандидат на Лявата партия Бранденбург, гласува - 22 септември 2024 г.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна