Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Затъваме, но може да се промени, когато гражданите се обединяват и не са част от задкулусието"

Методи Лалов: Лошо впечатление ми прави реакцията на адвокатурата за протести

"До кога хората ще търпят, да бъдат избирани такива като Антон Славчев"

| Интервю
Методи Лалов
Снимка: Ани Петрова

Аз не съм човек, който симпатизира на президента Румен Радев и имам критики към него за политическото му поведение, отношение към съдебната власт, но той е изпълнил правомощията си и няма страшно да се върне един закон. И с аргументи да бъде прегласуван, щом народните представител държат на него.

Това мнение сподели адвокат Методи Лалов, бивш председател на Софийския районен съд и бивш общински съветник в СОС от "Демократична България", в интервю пред БНР.

"Действащият закон за адвокатурата не гарантира прозрачност, отчетност, избор - адекватна на органи, и затова се стига до тези промени. Лошо впечатление ми прави реакцията на адвокатурата  - готовност за протести, че някой – президентът, който има конституционни правомощия да наложи вето, ги е изпълнил", коментира адвокат Методи Лалов.

"Защо не е добър докрай законът? Имаше дефицити и частично се отстранява възможността на съда да намалява адвокатските възнаграждения, поради прекормерност. В тази част  уредбата беше лоша. Сега в известна степен бива подобряван. Не е добра уредбата обаче, тук са основните критики на президента, по отношение на определянето на особени представители и техните възнаграждения", категоричен е Лалов.

Той изрази забележка към "бързо законодателство". "Чули ли сте по други теми, освен, когато става за пари, адвокатите да изразят готовност за протести?. Това не е ок, искам задълбочен дебат", каза той.

И допълни:

"Гарантирам, че става дума за десетки милиони, защото съм виждал по конкретни дела огромни суми – шестцифрени хонорари. Това отговаря ли на фактическата и правно сложност на делото? Аз подкрепям действието на президента, въпреки че не го подкрепям в цялостната му дейност."

Адв. Лалов коментира и "освобождаването" на председателя на КПКОНПИ Антон Славчев. Според него това е човек "изтривалка и човек без достойнство".

"Докога хората ще търпят да бъдат избирани такива хора. Когато ви плюят в НС и не може да си тръгне, защото е зависим от някого. Ако съм аз, ще ги критикувам, ще им размахам пръст и  ще си тръгна. От КПКОНПИ няма полза. Статистиката показва, че средствата от конфискувано имущество са по-малко от разходите, които прави Комисията. Това е бухалка", коментира бившият председател на Софийския районен съд.

Той заявява, че като общество "не сме направили крачка напред и затъваме":

"Това може да се промени, когато гражданите се обединяват, излъчват лидери, правят партии, които не са проект на задкулисието.  Аз ставам обект на проверки и какво от това. Кое ни е по-важно, да ям една баничка, вместо две, или само една, но като човек с достойнство. Твърдя, че има хора и ще съумеем да си говорим и обединим. На 27 октомври няма такива нови проекти, но  съм убеден съм, че ще възникне, дали през 2025 г. не знам, но ще стане. "

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени