Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордни валежи в Кипър на фона на рекордно ниски нива на язовирите

Снимка: Бранислава Бобанац

Рекордно високи септемврийски валежи в Кипър отчете Метеорологичната служба, след като в последните три дни островът бе ударен от много силни, макар и кратковременни дъждове. В същото време пълнотата на язовирите достигна рекордно ниско ниво, като вече е под 30%.

Средните общи валежи, паднали в Кипър от 1 до 23 септември, достигнаха 342% от нормалното ниво за месеца, съобщи в понеделник Метеорологичната служба.

Рекордът е поставен в село в планинската част на област Ларнака, което е поело 1570% от обичайното количество валежи за месеца.

Жълт код за опасно време бе в сила през трите дни от събота до понеделник, през които проливни дъждове се изляха в много райони на острова.

Порой наводни столицата Никозия в понеделник следобед, като превърна улиците ѝ в реки и блокира транспорта.

На фона на екстремните метеорологични явления състоянието на язовирите е тревожно. Те са запълнени едва до 29% от обема им, а 5 язовира са на границата и под 10%, съобщи в понеделник Отделът по водите към екоминистерството.

Според прогнозата на Метеорологичната служба очакваното количество дъжд през октомври ще варира около 50% от нормата, а през ноември ще достигне до 75%.


По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени