Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на бизнес климата в Германия през септември до 8-месечно дъно

Бизнес нагласите в Германия се влошиха през септември за четвърти пореден месец, достигайки най-ниско ниво от януари тази година, показват резултатите от последното проучване на водещия немски икономически институт Ifo.

Компаниите са особено недоволни от настоящата бизнес ситуация, но и техните прогнози за следващите месеци продължава да се влошава, като германската икономика е подложена на все по-голям натиск.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, спадна през септември до 8-месечно дъно от 85,4 пункта спрямо 86,6 пункта през август и пазарни очаквания за по-умерено понижение до 86,0 пункта.

Индексът на текущата икономическа ситуация се понижи през септември до 84,4 от 86,4 пункта месец по-рано, докато индексът, определящ бъдещите очаквания на компаниите, се влоши по-сдържано до 86,3 от 86,8 пункта през август, което означава, че германският бизнес е по-малко оптимистично настроен за предстоящите месеци.

В производството индексът спадна през септември до най-ниското си ниво от юни 2020 г., като компаниите в сектора оценяват сегашното си състояние като значително по-лошо, но и техните очаквания за следващите месеци са също значително по-песимистични. Липсата на поръчки се засили. Основните сектори на германската индустрия изпитват трудности, отчита последното Ifo проучване.

В сектора на услугите бизнес климатът също е влошен, като компаниите са значително по-малко удовлетворени от настоящата ситуация. От друга страна, очакванията им за следващите месеци са малко по-малко скептични, а нагласите в в хотелиерството и туризма се подобряват.

И в търговията индексът на бизнес климата се понижи, като перспективите за следващите месеци отново бяха белязани от повишен скептицизъм. Търговците оценяват сегашното си положение като малко по-лошо.

В строителството индексът се покачи поради намаляване на песимистичните очаквания. От друга страна, компаниите са малко по-малко удовлетворени от настоящата бизнес ситуация.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени