Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модерни времена

Проф. Владимир Пилософ
Снимка: Кирил Чобанов

Под това мото премина разговорът за красивите мигове на израстването и съзряването, но и за отговорността на младите хора. Гост бе проф. Владимир Пилософ: експерт по педиатрия, посветил кариерата и живота си на детското здраве. Той коментира най-наболелите проблеми в тази сфера: педиатричната грижа в България, отношението към ваксините, "завръщането" на болести, считани за изчезнали, влиянието на енергийните напитки и стимулантите, на цигарите, алкохола, социалните мрежи, на обездвижването и метаболитния синдром върху младия организъм.

Голямата болка на педиатъра, който от 1970 година е в тази система, са изгубените ценности във времето: липсата на комплексна грижа и национална детска болница, заличаването на училищното здравеопазване, повърхностните профилактични програми, вредните навици, към които съвремието предразполага.

Началото на съботното издание "За здравето" беше белязано от един емоционален разказ на нашия гост. Бащата на проф. Владимир Пилософ е работил в Радиото – като преводач и говорител в емисиите на френски език, и в детството си бъдещият педиатър често е прекрачвал този праг. А майка му, Тамара Пилософ, е създател на първата клиника по ревматология в България и с право я наричат "пионер на тази специалност".

В минутите на редактора отбелязахме специфичните особености на някои редки болести. В деня за борба с болестта на Алцхаймер обаче отгърнахме друга страница – нарколепсията, за която говорихме с Адриана Андреева. Майката на страдащото от това рядко заболяване момиче разказа пред Кирил Чобанов и пред цялата аудитория за симптомите, проявленията и диагностицирането на болестта, както и за специфичните грижи, които трябва да бъдат полагани за болния.


Проф. Пилософ също коментира темата и в края на срещата ни отправи пожелания и препоръки за здравето на подрастващите, които би трябвало да ползват , но и да контролират съблазните на съвременния начин на живот.

Предаването бе изпъстрено и с различни новини, покани за събития и безплатни прегледи по различни поводи.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени