Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гледната точка на кинокритиката за селекцията на "Златна роза" 2024

Снимка: @GoldenRoseFestival

Силна късометражна програма, с разнообразни теми и епохи, в които се развива действието във филмите, равностойна на пълнометражната, и много стойностни копродукции, предлага според кинокритиката 42-рата "Златна роза" във Варна тази година.

Тя открои късометражните филми "2х2" на Андрей Паунов, "Свиждане" на Веселин Бойдев, "По голите хълмове" на Димитър Кутманов и "Шоколад" на Орлин Милчев, а по отношение на копродукциите – работата на творци продуценти като Катя Тричкова и Веселка Кирякова.

"Гражданинът светец" и "Триумф" са пример както за успешни проекти в сътрудничество между България и чужбина, така и за поредна година подчертават майсторството на българските оператори. В случая става дума за работата на Крум Родригес, който получи номинация от Американското дружество на кинооператорите за грузинско-българската продукция "Гражданинът светец". Единият е черно-бяла история, другият – цветен и тъмен, но и двата са обединени от абсурда и носят силни внушения.

Според кинокритиците Геновева Димитрова и Людмила Дякова "Триумф" до момента е най-яркият филм в програмата на фестивала и е крачка нагоре в развитието на режисьорското дуо Петър Вълчанов и Кристина Грозева. Екзистенциален филм, жесток от гледна точка на абсурда и гротеската си, но успява да разсмее зрителя и радва с отличния си актьорски състав.

Със световна премиера на кинофестивала в Торонто, избран за българското предложение за "Оскар" на предстоящите Американски филмови награди, "Триумф" се превръща в алегория на нашето собствено битуване в разпадналата ни се държава.

Възход в режисьорското му развитие критиката открива и в Ники Илиев, който с филма си "Без крила" разказва действителната история на параолимпиеца ни Михаил Христов. Тема почти незастъпена в световното кино, един от малкото български филми на спортна темата с много добра игра от страна на дебютантите в киното Наум Шопов и Иван Иванов.

С думи за филмите "Отдалечаване" и "Преди да забравя" можете да чуете още от Геновева Димитрова и Людмила Дякова от гилдия "Критика" на Съюза на българските филмови дейци в звуковия файл. Това обаче, което най-силно ги вълнува, е киноматографията. Начинът, по който творците изграждат киносредата, и личното им усещане за кино.

Ще чуете също, че две книги за и от Иван Черкелов бяха представени в рамките на 42-рия Фестивал на българския игрален филм "Златна роза". Едната представя осем сценария на режисьора, а другата – спомени, рецензии и есета за него. Те са важни четива заради съдържанието им и усещането, което дават за филмите на Черкелов и епохата, в която той работи. На 26 септември пък ще бъде излъчен филмът му "Парчета любов".


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени