Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

Иван Кръстев
Снимка: Личен архив

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев

В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 години. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература. 

Още от детските си години той пише музика и стихове, а първите си големи успехи постига на престижни конкурси като "Сладкопойна чучулига" и "Златната монета" в Италия. В разговора обсъдихме неговото участие в ХIV фестивал за поп и рок музика "София 2024", където Кръстев е автор на музиката на песента "Ключът е сол", изпълнявана от Маргарита Хранова, класирана на второ място в престижния конкурс същата вече, в която ни гостува маестрото. 

"Много са важни изразните средства за една песен, аз избрах музиката за "Ключът е сол" да бъде като мюзикъл, да бъде по-различна от популярен хит, важно е и песента да е направена майсторски и да достига до хората

За мен е много важно това да знаеш, че човек ще си каже - това е моята песен, каза за БНР Иван Кръстев. 

Той сподели какво е да работи с обичаната певица и как песента, създадена в сътрудничество с текстописеца Джина Дундова Панчева и аранжора Димитър Гетов, е послание за силата на приятелството и музиката. 

 Освен за музикалните му проекти, Кръстев ни разказа и за своята работа като композитор и диригент в театъра, включително създаването на музика за Държавния куклен театър във Варна. 

 Маестрото също така говори за вдъхновението зад албума "Мелодия за двама", създаден в сътрудничество с Маргарита Хранова, и за значението на приятелството в творческите отношения. 

 Възможността да преплита различни изкуства и да създава музика, която носи емоции и вдъхновение, прави Иван Кръстев изключително значима фигура в българската култура. Разговорът ни разкри дълбоката страст на маестрото към музиката и посланието му, че изкуството е път към сърцата на хората

 В разговора ще чуете и Джина Дундова Панчева, по чието стихотворение е написана песента "Сол ключ".

Иван Кръстев

Иван Кръстев е сред изтъкнатите български композитори и диригенти, чието творчество обхваща широк диапазон от музикални жанрове, театрални постановки и филмови продукции. След срещата си с професор Парашкев Хаджиев, която Кръстев описва като преломна в своя живот, той завършва Държавната музикална академия с две специалности – композиция и дирижиране. Неговите умения и талант го отвеждат на специализация във Виена при проф. Карл Остерайхер. Неговият професионален път продължава в Испания, където живее и работи от 1997 до 2008 г. През този период той композира и дирижира множество спектакли, работейки с някои от най-големите имена на световната сцена, включително Хулио Иглесиас и Росио Хурадо. Създава симфоничния оркестър „Симфониета-Мадрид“ и участва в редица успешни международни проекти. Иван Кръстев е не само творец, но и педагог, носещ дълбока социална ангажираност в своята работа. Неговите проекти, насочени към младото поколение, и работата му с утвърдени изпълнители като Маргарита Хранова подчертават многопластовия му талант и способността му да вдъхновява.

По темата слушайте в интервюто на Станислава Пирчева с Иван Кръстев в "Нощен Хоризонт". 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени