Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Техническият университет с нови 2 бакалавърски и 4 магистърски програми

Проф. Иван Кралов: Имаме 250 млн. лв. по проекти, които са наши приходи

"Инвестирахме в създаване на Центрове за върхови постижения за компетентност"

| Интервю
Технически университет
Снимка: Ани Петрова

Техническият университет започва учебната година с нови две бакалавърски и 4 магистърски програми. Бакалавърските са аерокосмическо инженерство и интелигентни системи за индустрията, дома и града, а магистърските са в областта на предприемачеството и висшия мениджмънт, съобщи ректорът на ТУ проф. Иван Кралов в интервю пред БНР.

"Всички програми са изградени с бизнеса от международни компании, които са водещи в своите области и с представителства в България. Но самите програми са консултирани и уточнени от техните централи", уточни той.

И коментира:

"За наша радост завършилите нашия университет почти не са безработни, които желае започва веднага работа не само по специалността си, но дори в последните години на следването, тъй като гладът за инженери е много голям."

Проф. Кралов сподели, учебните програми са синхронизирани и се изграждат съвместно с бизнеса – учебен план през отделните специалности, практика, стажове, курсови задачи, дипломни, всички са съгласувани и зададени от бизнеса.

"В последните години инвестирахме средства и усилия в създаване на Центрове за върхови постижения за компетентност с най-модерна апаратура и всичко това мотивира младите хора да станат добри специалисти", каза ректорът на ТУ.

"Финансирането е национално и европейско и не малка част с бизнес проекти. Ние сме известни сме с тесните си връзки с бизнеса работим с редица фирми, институции, компании в страната, в Европа така и вън от Европа и в това е нашата сила", допълни той.

И сподели:

"През последните 4 - 5 години години имаме 250 млн. лв. по проекти, които са наши приходи и те ни позволяват не само за добър статус на преподавателите, но и да сме в крак с всички нови технологии. Твърдим, че сме университет с традиции, настояще и бъдеще."

Проф. Кралов каза, че през последните години броят на кандидатите за инженерните науки намалял, "но се радваме, че нараства процентът на тези, които идват да учат при нас и искат да станат добри специалисти".

Тази година първокурсниците в Техническия университет са над 2400 и отделно университетът има две училища – едно в София и Националната гимназия в Правец, припомни той.

"Не бива да пропускаме, че международни компании с представителства у нас наемат възпитаниците ни при добри условия, с добри стартови заплати и добри социално-икономически условия", каза ректорът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени