Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски се срещна с Байдън и Камала Харис

Володимир Зеленски и президентът на САЩ Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски, който е на посещение в Съединените щати, се срещна поотделно с президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис, която е кандидат за президент на Демократическата партия.

Срещите на Зеленски в Белия дом бяха белязани от спешния му призив за повече американска помощ и оръжия. 

Американските медии коментират, че това е, може би, един от последните му шансове да убеди президента Байдън и вицепрезидента Камала Харис да увеличат военните способности на Украйна в битката ѝ срещу Русия. 

По време на срещата си със Зеленски Харис се разграничи от своя съперник за Белия дом Доналд Тръмп и някои от неговите съпартийци от Републиканската партия с думите, че в САЩ има хора, които биха принудили Украйна да се откаже от големи части от суверенната си територия, да приеме неутралитет и да се откаже от отношенията си в областта на сигурността с други нации. Тези предложения, каза тя, са „същите“ като тези на президента на Русия.

Зеленски ѝ благодари за подкрепата и допълни, че страната му спешно се нуждае от укрепване на противовъздушната си отбрана.

"Трябва да продължим с натиска върху Русия - да спре войната и да сключи трайно и справедливо мирно споразумение. Това е водещ приоритет за нас и за другите обичащи свободата нации - да постигнем не смразяващ, а истински мир", заяви украинският президент.

Срещите на Зеленски в Белия дом се проведоха часове след обявяването на над 8 милиарда долара военна помощ, която ще бъде отпусната на Украйна в идните месеци. Основната цел на Зеленски освен да представи така наречения „план за победа“, който включва списък с модерни оръжия и искане за „гаранции за сигурност“, беше да се опита да убеди ръководството на САЩ да даде зелена светлина за удари с американско оръжие дълбоко в руска територия. На този етап обаче няма такова решение, тъй като Джо Байдън е предпазлив относно провокирането на евентуално руско отмъщение срещу интересите на САЩ, както и на несъразмерен военен отговор срещу Украйна, пише "Ню Йорк Таймс". Днес е предвидена среща на Зеленски и с Доналд Тръмп.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени