Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова мисия за старата техника: Включете се в "Донеси платка"

| обновено на 27.09.24 в 10:02
Снимка: facebook/events

Вниманието ни е насочено към една иновативна доброволческа акция в Сливен, наречена "Донеси платка". Идеята на инициативата е да се събират платки от разглобени или цели електрически уреди, които след това биват разглобявани от организаторите с помощта на доброволци. Различните компоненти се изпращат на правилните места за рециклиране. Основателят на сдружението "Юнайтед фючър", Красимир Дончев, сподели повече за акцията в ефира на предаването "Нашият ден".

"Идеята на акцията е хората да носят платки от стари, неработещи или изгорели електрически уреди, а ние да ги разглобяваме и да ги изпращаме на правилните за рециклиране места. Могат да бъдат предавани всякакви електрически уреди - от електронни устройства до автомобилни модули", обяснява Красимир Дончев.

Той подчертава, че организаторите се надяват чрез тази акция да генерират символични приходи, които ще бъдат насочени към добри каузи, като ремонт на детски площадки.

Акцията има своето начало като инициатива за събиране на пластмасови бутилки, под името "Донеси бутилка". "Организираме тази инициатива от 2020 г. и създадохме импровизирани пунктове за разделно събиране на пластмаса. Гражданите могат да ни носят пластмасови отпадъци, които сортираме и след това предаваме за рециклиране. Събираме тези отпадъци на регулярни интервали – приблизително веднъж месечно", споделя Дончев.

Той разказва, че с течение на времето инициативата е претърпяла няколко промени. През 2022 г. те кандидатстват по проект, който им дава възможност да разширят дейността си. "Изградихме три големи метални фигури с атрактивни форми на животни - вълк, мечка и динозавър, които са поставени на обществени места в града. Така хората могат да пускат пластмасата си по всяко време, без да се налага да задържат големи количества между акциите."

Красимир Дончев допълва, че през годините са успели да съберат над 6 тона пластмаса и дори са организирали награди за тези, които са донесли най-много отпадъци. "Успяхме да изградим активисти, които не само събират вкъщи, но също така мобилизират и своите роднини."

Сега сдружението иска да се фокусира върху електронните отпадъци. Според Дончев, хората, които се включват в техните акции, са от всякакви възрасти и социални групи, създавайки една своеобразна общност. "Най-вероятно следващият град, в който ще стартираме инициативата, е Ямбол", добавя той.

Акцията "Донеси платка" е пример за това как една доброволческа инициатива може не само да насърчи рециклирането, но и да обедини хората около обща цел за по-чиста околна среда. Желаещите да се включат могат да намерят повече информация във фейсбук групата "Здравей, Сливен!".

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна