Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път има очакване във Виена да управлява тройна коалиция

Преди вота в Австрия: Всички срещу крайната десница, която има шанс да спечели

Весела Владкова: Възелът е много сериозно стегнат и завързан

| Интервю
Мъж на велосипед е спрял до предизборни плакати за парламентарния вот в Австрия. На преден план: канцлерът Карл Нехамер от управляващата Народна партия
Снимка: БТА

В неделя в Австрия предстоят парламентарни избори. На финалната права на кампанията крайнодясната Партия на свободата е с добра стартова позиция и според социологическите допитвания има шанс да спечели вота.

Миграцията не е водеща тревога за австрийците. Хората са по-притеснени от инфлацията, рецесията в икономиката и дупката в бюджета на стойност 20 милиарда евро. Петте водещи партии имат различни виждания как да се преодолее този дефицит. Темата миграция е била най-горещо дискутирана в заключителния дебат, разказа в предаването "Преди всички" журналистът Весела Владкова, специален пратеник на БНР във Виена.

"Възелът е много сериозно стегнат и завързан и не е ясно в понеделник сутринта към какво управление се върви", посочи тя.

Във връзка с резервите на Австрия към пълноправното членство на България и Румъния в Шенген журналистът отбеляза, че дори консервативната Народна партия да спечели изборите, развръзка скоро не може да очакваме. Владкова припомни, че ветото е наложено от настоящите управляващи и изрази песимизъм:

"Шенген, какъвто е замислен от 80-те, на практика не функционира. Австрия отдавна е върнала граничния контрол, наскоро и Германия го направи, за Унгария да не говорим. Докато не заработи новият миграционен пакт на ЕС, не вярвам да има добро решение за България."

В навечерието на парламентарния вот за първи път има очакване във Виена да управлява тройна коалиция. Досега не се е случвало три партии да са необходими, за да се създаде стабилна коалиция, коментира Весела Владкова.

"Картината изглежда така: всички срещу крайната десница, макар тя да води в допитванията. Никой не иска с Херберт Кикл, лидера на Партията на свободата, да влиза в каквато и да е колаборация. Единствено Народната партия си оставя отворена вратичка, тъй като не е ясно какви мнозинства са възможни в парламента след изборите. И засега отказва да работи с Кикл лично, но дали това не означава, че ще влезе в коалиция с тази партия, но с други лица, е отворен въпрос."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна