Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 60 павилиона за Европейската нощ на учените в Кипър

Снимка: Pixabay

В Кипър Европейската нощ на учените започва тази сутрин. Над 60 павилиона с изследователски екипи от университети и научни центрове ще предлагат експерименти на живо, научни състезания, интерактивни игри до късно вечерта.

18-ото издание на най-големия празник на науката преминава под мотото "Мисията е възможна: изследователи на борда за приобщаващо и устойчиво бъдеще".

Събитието се организира от Фондацията за научни изследвания и иновации в сътрудничество с ключови организации в сектора при домакинството на Никозия.

Проявите в програмата му са свързани с обявените от ЕС 5 мисии за разработване на иновативни решения, предназначени да се справят с глобалните предизвикателства. Това са климатичните промени, борбата с раковите заболявания, създаването на интелигентни и неутрално климатични градове, запазването на океаните и водните басейни, безопасността на почвата и храните.

В продължение на 14 часа посетителите ще могат да се срещнат с учени, да наблюдават експерименти на живо, да разучат научно оборудване, да участват в научни състезания и интерактивни игри.

Кипър отбелязва най-висок ръст в сферата на иновациите и изследователската дейност в ЕС, според резултатите от Европейския индекс за иновации за 2024 г. (European Innovation Scoreboard 2024).


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна