Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 19 октомври

Стартира новата кампания на "Тийноватор"

Програмата е безплатна, с което дава равен достъп до предприемачеството на всички младежи в 10. или 11. клас

На 19 октомври стартира „Тийноватор“ 7. Желаещите да станат ментори могат да кандидатстват до 30 септември, а учениците, които искат да станат част от седмото издание на кампанията могат да подадат заявка за участие до 10 октомври.

Програмата е безплатна, с което дава равен достъп до предприемачеството на всички младежи в 10. или 11. клас.

Срещите между менторите и учениците са ежеседмични, в продължение на една учебна година. Чрез специално разработена програма от теми, учениците могат да се научат как се прави бизнес, как се работи в екип и как се презентира пред инвеститори.

Пред Радио София Зорница Миткова обясни, че групите са от 10-15 ученици, които работят с двама ментори.

„Менторите са хора от предприемаческите среди, от бизнеса, от стартъп компании. Те работят с учениците в продължение на 8 месеца, като се срещат всяка седмица, за час и половина. На година имаме по 700 ученици и около 90-100 ментори. Целта на програмата е да научи учениците на „меки“ умения, това, което не е застъпено в училище, т.е. те идвайки в „Тийноватор“ си помагат и за училище, и за кандидатстването в университет“, каза Зорница Миткова.

Тя добави, че минавайки през програмата учениците отрано са подготвени за пазара на труда.

Габриела Ангелова - ученичка от 19 СОУ и Татяна Петкова - ученичка в 12. клас в НПМГ са част от „Тийноватор“. Те вече са преминали през програмата и споделят, че в началото са се записали на шега.

„Това беше успешен експеримент. Менторите те въвеждат в тематики, свързани не само с предприемачеството, но и с начин на мислене, което е най-важното от целия експеримент, който си направих с „Тийноватор“ – да можеш да мислиш логически, да се научиш да търсиш решения по различни начини, защото един проблем няма само едно решение“, каза Габриела Ангелова.

„За мен също започна като предизвикателство. Учим се да говорим пред хора, да изнасяме презентации, да се отпуснем да говорим, така че да хванем вниманието на публиката“, сподели Татяна Петкова.

„Тийноватор“ се реализира пилотно в България през учебната 2018-2019 година, когато в програмата участват общо 50 ученици от четири училища в София.

За шест години в „Тийноватор“ са регистрирани над 2300 участия на ученици от 40 града, с над 200 ментори, а на Финалните състезания са представени над 300 стартъп бизнеса.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна