Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 89 години почина известната британска актриса Маги Смит

Британската актриса Маги Смит почина на 89-годишна възраст
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 89 години почина британската актриса Маги Смит, известна с ролите си в "Хари Потър" и "Имението Даунтън", съобщиха британските медии, позовавайки се на разпространена информация от нейните синове.

Актрисата е починала в болница, съобщиха Крис Ларкин и Тоби Стивънс. В изявлението се казва: "Тя оставя двама сина и пет любящи внуци, които са опустошени от загубата на тяхната невероятна майка и баба".

Родената в графство Есекс през 1934 г. Маги Смит е международно призната актриса - една от най-универсалните, завършени и педантични актриси на своето поколение. Първата ѝ значителна награда идва след ролята на фанатичната учителка във филма "Мис Джийн Броуди в разцвета на силите си" през 1969 г., която ѝ носи Оскар за най-добра актриса и БАФТА. Вторият й Оскар идва за ролята й в “Калифорнийски апартамент” през 1978 г., която ѝ носи трофей за най-добра поддържаща женска роля, както и Златен глобус.

Съвсем наскоро тя спечели ново поколение фенове като Вайълет Кроули, графинята вдовица на Грантъм, в “Имението Даунтън“ и ролята на професор Минерва Макгонъгол във филмите за Хари Потър.

Тя обаче ще бъде запомнена и с много руги емблематични роли в богатата и филмова и сценична кариера. Маги Смит получи званието Дама през 1990 г.

Премиерът Киър Стармър написа в социалната платформа "X", че Маги Смит е "истинско национално съкровище, чието творчество ще бъде ценено за поколения напред", а неговият предшественик Риши Сунак я описа като "икона на сцената и екрана".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна