С. Найденова: Българските магистрати изразиха странни позиции по Механизма за наблюдение

Снимка: БГНЕС

Соня Найденова от Висшия съдебен съвет (ВСС) коментира в предаването "Преди всички", че във вчерашните дебати в Брюксел за отпадане на Механизма на наблюдението върху страната ни (Механизъм за сътрудничество и проверка (МСП), че председателят на ВАС, главният инспектор и главният прокурор са изразили странни позиции:

Този дебат до момента, поне във ВСС и сред професионалната магистратска общност в страната, не е воден. Някак си ми се струва, че един такъв разговор първо би следвало да се проведе в нашата страна с всички ангажирани институции, които са под наблюдение по силата на Механизма за сътрудничество и проверка, и да си кажем, защо говорим напоследък постоянно, че се изморихме от този механизъм, че той е изчерпан, да видим къде са причините, дали причините са в самия механизъм или причините не са в тези институции, които отговарят за покриването на тези препоръки. Тези препоръки са поставени още в присъединителния договор, по силата на който България стана член на ЕС.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Силвия Великова със Соня Найденова.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.