В израелски кибуц откриват връзката между свиренето на цигулка и стрелбата с лък

Когато създавали кибуца Ейлон преди близо 70 години, ръководителите му били изненадани, че много от участниците пристигали от големи градове в Европа и си носили цигулките. Останалите свирили на пиано или на ударни инструменти. Имало и български евреи. Мястото на селскостопанската комуна било "забравено от Бога": в планината Галил, почти на ливанската граница и много близо до сирийската. След тежкия работен ден се събирали да свирят. Предали любовта към музиката и на децата си. Учителят по музика смятал, че всеки човек може да свири.  

Преди 12 години, точно преди олимпиадата, пристига един от треньорите на украинския олимпийски отбор по стрелба с лък. Предлага да обучава цигуларите. Твърди, че при свирене на цигулка и при стрелба с лък вземат участие едни и същи групи мускули. Наистина се оказва, че цигуларите много по-добре и бързо се научават да стрелят добре с лък. Много от учениците се запалват по лъка и продължават и в тази област. Сред добрите ученици на треньора е българката Албена Баева, която е сред отличените цигулари в майсторския клас. Наградата за тях е да свирят в "Карнеги хол" всяка есен.
Цялата история можете да чуете в репортажа на Феня Декало.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.