Прекратената спасителната акция за издирването на алпиниста Боян Петров беляза седмицата

Ден преди Срещата на върха за Западните балкани, която се проведе в София, окончателно бе прекратена спасителната акция за издирването на алпиниста Боян Петров, който остава завинаги на осемхилядния връх в Хималаите Шиша Пангма.

София бе домакин на Срещата на върха - Европейски съюз - Западни Балкани, определена като короната на българското европредседателство. Лидерите на страните-членки приеха Декларацията за евроинтеграцията на страните от западните балкани. Това е заключителният документ от Срещата на върха за присъединяването на страните от региона.

Министерският съвет внесе в Народното събрание искане за отпадане на мораториума върху строежа на атомната централа в "Белене". Планира се проектът да бъде рестартиран в края на годината с процедура за избор на стратегически инвеститор, като държавата ще запази контролен дял върху бъдещото дружество. Междувременно трябва да бъде изготвена актуална пазарна оценка на активите, с които държавата може да участва в проекта "Белене", заяви енергийният министър Теменужка Петкова

По последни оценки активите на НЕК са 3 милиарда лева, а построяването на АЕЦ "Белене" може да достигне 20 милиарда лева.

Построяването на два блока на площадката на АЕЦ "Белене" от стратегически инвеститор без държавни гаранции е най-добрият вариант за използване на закупеното оборудване, сочи заключение на енергийното министерство, затова правителството поиска от Народното събрание да разреши да бъде направен пореден опит за осъществяване на проекта.

Депутати от БСП внесоха в Комисията за енергийно и водно регулиране гражданска подписка с искане регулаторът да спре сделката за продажбата на българските активи на ЧЕЗ на фирмата "Инерком". Под искането са се подписали 200 хиляди души. Заместник-председателят на парламентарната група на социалистите Жельо Бойчев обясни, че очакват комисията да изпълни новите правомощия, възложени ѝ от парламента с последните законови промени.

От ГЕРБ отвърнаха, че все още няма изготвени критерии, по които енергийният регулатор да спира подобни сделки. Тези критерии ще бъдат обсъждани през следващата седмица, обяви депутатът от ГЕРБ Валентин Николов

Внесената подписка предизвика напрежение между БСП и ГЕРБ. Управляващите разпространиха снимки от събиране на подписи в градове, където оперират "И Ви Ен" и "Енерго про". По този повод Жельо Бойчев от БСП посочиха, че подписка е резултат от национална гражданска инициатива.

Лекарите от врачанската болница получиха заплатите си за месец февруари и обещание от заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева, че до края на юни ще получат забавените си месечни възнаграждения. Врачани посрещнаха Начева с протест и хвърляха по нея яйца.

И тази седмица природата ни показа, че е по-силна от човека. Бедствено положение бе обявено в няколко региона в България заради проливните дъждове и гръмотевични бури. В 17 области на страната бе обявен жълт код. Сред потърпевшите бяха и жители на Врачанска област и Плевенска област. Силен дъжд и градушка се изсипаха в района на Карнобат и Айтос.

На 16-ти май, 11 дни след обявяване на спасителната акция за намирането на алпиниста Боян Петров, който на 3 май изчезна под връх Шиша Пангма, спасителен хеликоптер прелетя за последно между базовия и последния лагер под върха, за да бъде огледан още веднъж целия маршрут, по който бе тръгнал българският алпинист.

Министър-председателят Бойко Борисов благодари на Китай и Непал за помощта им в издирването на Боян Петров. В писма до председателя на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян и до премиера на Непал Шарма Оли той оцени високо усилията на китайското правителство и институции, както и на непалските власти, които обезпечиха издирвателната акция по въздух и суша. Борисов изразява специална признателност на всички хора, участвали в спасителните екипи, въпреки крайно тежките метеорологични условия.

Преди да тръгне към върха Боян Петров говори за постоянството и човешката воля да стигне до край.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.