Швейцарската централна банка запази отрицателните си лихвени ставки въпреки подобряващата се икономика и инфлация

Швейцарска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Швейцарската централна банка запази очаквано основните си отрицателни лихвени ставки без промяна въпреки сигналите за подобряване на икономическия растеж и за постепенно повишаване на инфлацията, като банката продължава да предупреждава, че стойността на местната валута е висока и поради това остава в готовност да се намеси на валутните пазари, ако това е необходимо.

След края на днешното редовно заседание Централната банка на Швейцария (ШЦБ) остави без промяна своята депозитна лихва на ниво от -0,75% и целевият диапазон на тримесечния швейцарски Либор между -1,25% и -0,25%.

"Ситуацията на валутните пазари остава несигурна и с оглед на това запазваме отрицателните лихвени ставки и нашето желание да се намесим на валутите пазари, ако е необходимо", се посочва в изявлението на централната банка.

ШЦБ остави без промяна досегашната си прогноза за добър растеж на БВП на страната с около 2% през настоящата година, като в същото време повиши оценката си за инфлацията през 2018-а до 0,9% от 0,6%. За 2019-а година банката потвърди прогнозата си за нарастване на потребителските цени с 0,9% и понижи инфлационните си очаквания за 2020-а година до 1,6% от 1,9%.

Управителят на банката Томас Йордан отбеляза, че швейцарският франк все още има висока стойност, тъй като се ползва със статут на "валута-убежище" отчасти и поради политическата несигурност в Италия. Според него настоящата експанзивна парична политика продължава да бъде подходяща, а основните рискове пред представянето на швейцарската икономика са свързани с политическите развития и протекционистката политика в световен план.

Трябва да се има предвид, че политиката на ШЦБ е силно зависима от тази на ЕЦБ, тъй като делът на швейцарския износ в посока еврозоната е най-голям и в резултат на това е силно зависим от нивата на швейцарския франк спрямо еврото. През миналата седмица ЕЦБ сигнализира, че желае да приключи с програмата си за покупки на еврооблигации до края на годината, но в същото време посочи, че няма да повиши основните си лихви преди края на лятото на 2019-а година. Това дава основание на редица анализатори и икономисти да прогнозират, че Швейцарската централна банка няма да повиши отрицателните си лихви поне до третото тримесечие на 2019-а година.

След днешното очаквано решение на ШЦБ еврото се понижи слабо от 1,1540 швейцарски франка към 1,1500 нивото, като в същото време щатския долар се търгува без съществена промяна около 0,9965 франка.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.