Великобритания с препоръки към гражданите, в случай че напусне ЕС без сделка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство започва от днес да публикува серия документи, които са технически препоръки към гражданите и бизнеса, в случай че Великобритания напусне ЕС без сделка. 

След обещанието на премиера Тереза Мей да бъде по-ясна за подготовката при сценарий без сделка за Брекзит правителството възнамерява да посочи точно какви мерки ще вземе, ако преговорите в Брюксел не доведат до споразумение. 

Първата серия от документи ще стане обществено достояние днес и се предполага, че засяга разнообразни области, сред които изследователската дейност, плащанията на земеделците и държавна помощ, както и какви ще бъдат последиците за банковия сектор. 

Правителството все още не е обявило официално в какъв порядък ще бъдат публикувани общо 84-те оценки на неговите експерти, но е вероятно още сред първите да бъде също и тази за здравеопазването след предупрежденията, че при липса на сделка по Брекзит ще последва недостиг на медикаменти. По-голямата част от документите ще бъде публикувана по-късно, като причината за това, според вестник "Таймс", е, че премиерът Тереза Мей, която е в отпуск, все още не се е запознала  достатъчно добре с тях.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.