Първа копка за изграждането на католически параклис в Чипровци

3
Първата копка за изграждането на костницата направи кметът на община Чипровци Пламен Петков
Снимка: Любомир Андреев

Направиха първа копка за изграждането на католически параклис - костница в Чипровци. 

В нея ще бъдат положени костите на епископ Петър Богдан Бакшев, написал „История на България“ 100 години преди Паисий Хилендарски.

Параклисът ще бъде построен на Историческия хълм, на метри от старата катедрала „Санта Мария”. 

На площ от 35 квадратни метра ще бъдат положени костите на архиепископ Петър Богдан и на други католически дейци, като епископ Илия Маринов и духовници монаси-францисканци, чиито кости са били открити при археологическите разкопки през 80-те години на миналия век.

Идеята за изграждането на параклиса е на отец Иван Топалски, енорийски свещеник в енория „Свети Андрей” в село Калояново, който освети мястото при непрестанен дъжд:

“Параклис, който да бъде знак на присъствието преди векове на католическата общност по тези места. Място, в което и днес, когато дойдем да можем да се помолим “.

Първата копка за изграждането на костницата направи кметът на община Чипровци Пламен Петков:

“Да погребем костите на нашите предци, които са дали много за Чипровци и са вдъхновили този район в борбата за правото и свободата“.

Католическият параклис - костница в Чипровци ще бъде изграден с дарения. Първата копка бе направена дни преди да бъдат отбелязани 330 години от избухването на Чипровското въстание и 50-годишният юбилей от обявяването на Чипровци за град.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия