ЕП одобри процедура срещу Унгария заради нарушаване на основни евроценности

| обновено на 12.09.18 в 19:38
Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След оспорван дебат Европейският парламент (ЕП) реши да препоръча на Съвета на ЕС да започне процедура срещу Унгария заради нарушаване на основни европейски ценности. Възможно е да се стигне до отнемане на гласа на Будапеща в Съвета на ЕС. С 448 гласа "за", 197 "против" и 48 "въздържали се" евродепутатите одобриха процедурата.

Петима български депутати от Европейската народна партия, излъчени от ГЕРБ, гласуваха "против" наказателната процедура срещу Унгария. Колежката им Ева Майдел се "въздържа", а Светослав Малинов от ЕНП и ДСБ подкрепи процедурата.

Докладчикът по темата Джуди Аржентини от "Зелените" изрази опасенията в документа си към Будапеща, като сред тях са независимостта на съдебната власт в страната, корупцията и конфликтите на интереси, както и различните индивидуални свободи в Унгария.

Най-тежката санкция за Будапеща може да е отнемането ѝ право на глас в ЕС. Този сценарий обаче не е толкова вероятен, тъй като според регламента, ако дори една страна членка е против, то мярката не се прилага. Предположенията са, че против биха били Полша, а вероятно и Италия.

Днешното решение идва след вчерашния разгорещен дебат в зала, в който участва и самият премиер на Унгария Виктор Орбан. Той каза, че те очакват подобно решение и че по никакъв начин няма да се поддаде на изнудване от страна на ЕС. 

Външният министър на Унгария Петър Сиарто коментира решението на ЕП като “дребно отмъщение срещу Унгария“.

Гласуването раздели Европейската народна партия, разнопосочни са мненията и на българските депутати. Емил Радев от ЕНП и ГЕРБ коментира решението като:

“Безпрецедентно решение на Европейския парламент, практическа намеса на вътрешните работи на една държава“.

“Действително има доста противоречиви практики в Унгария и по отношение на Централноевропейския университет, и по отношение на независимостта на медиите. Ако се прекрачват определени граници в ЕС, е очевидно, че ще има ответен удар“, коментира евродепутатът Петър Корумбашев.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.