Ще стане ли музей родната къща на Гена Димитрова

Гена Димитрова
Снимка: архив

85 интелектуалци са се подписали под искането в родната къща на великата оперна прима Гена Димитрова в плевенското село Беглеж да бъде създадена специализирана колекция Гена Димитрова. Къщата беше обявена миналата година за историческа културна ценност със заповед на Министерство на културата. Тя е собственост на Община Плевен и според Закона за културното наследство тя трябва да остане в автентичен вид без адаптации към модерните изисквания за музей. И в Плевен, и в Беглеж ценят оперната прима. В историческия музей в града съществува зала, посветена на Гена Димитрова. Само една от репликите на костюмите ѝ струва 5000 лева. А в Беглеж има барелеф на централната улица на нейно име.
Ще се превърне ли родната къща на Гена Димитрова в музей и ще бъде ли възстановен конкурсът за млади оперни певци, носещ нейното име, провеждан в Плевен?
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.