Африканско турне в пет български града за 10-годишнината на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР

Кинг Аишоба и Аюуне Суле от Гана в Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и София от 23 до 27 септември

Кралят на музиката за колого (традиционна ганайска китара) Кинг Аишоба от Болгатанга Сити и неговият добър приятел Аюуне Суле от Кумаси.

Кралят на музиката за колого (традиционна ганайска китара) Кинг Аишоба от Болгатанга Сити и неговият добър приятел Аюуне Суле от Кумаси (Гана) включиха Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и София в европейското си турне. В България те гостуват по покана на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР, който тази година става на 10 години.

Аюуне Суле вече направи солово турне у нас през лятото, като свири в различни групи и импровизира с музиканти като Росен Захариев, Александър Даниел, Теодосий Спасов, Невен Кидеров, Асен Хайдутов, Константин Кучев, Светлана Василева, Деян Драгиев-Даката, Ша-Ша и др., а за Кинг Аишоба, който досега се е представял с голямата си група на фестивалите „АфроВизия“, „Аларма Пънк Джаз“ и „Есен Джаз Фест“ (Плевен) това е първо солово турне в България.

През последната година двамата музиканти запознаха българската публика с традициите на колого-жанра – древна знахарска музика, която само допреди едно поколение не се е свирила публично, а само с лечебна цел от шаманите на общността. Днес музиката за колого, която някои наричат „праисторически блус“, успешно се смесва с реге, електроника, рокендрол, джаз, фънк, пънк и др. В наши дни тя се свири по големи фестивали като Roskilde в Дания, Todo Mundo в Сърбия, The Ex Festival в Холандия и др.

Важен елемент от музиката за колого е трансът. На тази музика се танцува до премаляване. Затова тя не е за зала със седящи места. Концертите от африканското турне са:

23.09.2018, неделя, от 21:00 ч., Пловдив (клуб Fargo) – вход свободен с дарения

24.09.2018, понеделник, от 21:00 ч., Бургас (8 Mamas) – вход свободен с дарения

25.09.2018, вторник, от 19:00 ч., Варна (Cubo), вход свободен, съорганизатор: Amorpha Youth Foundation, pre- & afterparty: Mad Bear

26.09.2018, сряда, от 21:00 ч., Велико Търново (ТАМ), вход: 8 лв. предварително на бара на ТАМ, в системата на EpayGo и на касите на EasyPay https://www.epay.bg/go/3695896377 , 10 лв. на входа преди концерта

27.09.2018, четвъртък, 21:30 ч., София (клуб Maze), вход: 8 лв. предварително на бара на ТАМ, в системата на EpayGo и на касите на EasyPay - https://www.epay.bg/go/5554858380 , 10 лв. на входа преди концерта.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.