САЩ са шестият по големина чуждестранен инвеститор в България

Калоян Стайков
Снимка: БГНЕС


Съединените щати са шестият по големина чуждестранен инвеститор в България. Това сочи проучване на Института за пазарна икономика, направено по поръчка на Българо-американската търговска камара. В него се прави задълбочено изследване на инвестициите, а не както прави официалната методология на БНБ - по страна, откъдето средствата са инвестирани у нас.

Пет са основните бизнес сфери, в които инвестират у нас американските компании, обясни авторът на изследването Калоян Стайков:

"Преработваща промишленост, почти половината от американските инвестиции отиват там. На второ място - производство на електрическа енергия, 40%, на трето и четвърто място - създаване и разпространение на информационни и творчески продукти и търговия. На последно място - селското стопанство".

Около 28 000 души са заетите в американските инвестиции в селското стопанство, обясни изпълнителният директор на търговската камара Петър Иванов:

"Това е представлявало около един процент от цялата работна сила, но тези хора са високо платени, те работят за данъци и осигуровки, които винаги са платени".

Най-много от американските инвестиции са концентрирани в София.  

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.