Доц. Златогор Минчев: Изключвайте мобилните си телефони, ако водите важни разговори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вървим към избори и към развит изкуствен интелект. Това означава, че скандали като „Кеймбридж аналитика“ ще бъдат на ново ниво и няма да можем толкова лесно да ги хванем. Това каза за БНР доцент Златогор Минчев от Института по информационни и комуникационни технологии при БАН и ръководител на секция „Информационни технологии в сигурността“ в прогнозата си за развитието на технологиите през 2019 година. Минчев е категоричен, че можем да очакваме пик във фалшивите новини, сред които ще има и много такива, машинно-генерирани.

„Това е нормално! Има ли политическа кампания, има и пропаганда, има и фалшиви новини. Неслучайно миналата година приехме един закон, който коментира и темата за фалшивите новини“.

Синтезирането на глас отдавна е факт и чатботовете скоро „ще се качат на друго ниво“, коментира ученият:

„Все повече технологиите на база изкуствен интелект ще бъдат ориентирани около потребителите. Това най-силно сте го усетили около онлайн промоциите по Нова година. Вече програмата сама ви предлага неща, близки до това, което вие сте търсили. Това е донякъде полезно. Това, съчетано с човешкия фактор, в политическия контекст може да генерира интересни неща, особено в социалните мрежи. Там вече навлиза мултимедията, а live cast вече имам на практика всеки мобилен телефон... С не много сложни технологии това може да се превърне в един своеобразен пиар не само за добро“.

За предаването "12+3" по "Хоризонт" Минчев коментира, че САЩ имат основание да се притесняват от технологичното превъзходство на Китай:

„Очевидно Китай е водещият технологичен гигант на Земята, поне за момента. Това, на фона на новината за Apple и срива вчера на борсите, създава доста притеснителна ситуация от гледна точка на технологиите и водещата роля на Щатите. Китай са в момента лидер и очакваме първото 5G да излезе точно в модела на Huawei".

Ученият изтъкна, че новите генерации телефони създават проблем с личните данни на потребителите и призова:

„Изключвайте си мобилните телефони, ако водите важни разговори, и ги оставете далеч“.

4G и 5G телефоните все още са твърде нови и потребителите се забавляват с тях, каза Минчев, според когото, за да се появи адекватна защита, трябва да изминат поне 4-5 години.

„В момента се разработва в световен план един софтуер по темата, който да подскаже, че евентуално този вид източник на новини може би не е много надежден, но това е само в контекста на новинарските емисии. От гледна точка на сигурността трябва да приемете, че това, което качвате в глобалните мрежи и в социалните мрежи, вече не е ваше и нямате лично пространство. Може би електронното банкиране, което е защитено с биометрия, не е толкова лесно достъпно за голяма част от атаките, но в бъдеще не е ясно блокчейн технологията докъде ще ни пази“.

Блокчейн технологията не засяга само валутите, но и документооборот, изтъкна Минчев, който очаква именно тази технология да е основа за развитие на много от услугите за потребителите:

„Обаче въвеждането на криптовалутата естествено добавя човешкия фактор като едно неизвестно и съответно, съчетано с изкуствен интелект, очаквам да виждаме различни динамики на борсата и то не само положителни“.

Експертът прогнозира, че у нас ще се появи претоварване при системата за издаване на електронни винетки и тол таксите, което по думите му е типично при стартирането на нова система. 

Страхът от изкуствения интелект все още е фикция, категоричен е Минчев:

„С появата на квантовите компютри това ще се промени принципно. За момента просто технологията не позволява толкова добре да се представят всички възможности. Прочутият „Тюрингов тест“ не може да се реализира. Трябва да сме наясно, че в по-дискретни среди - като шахмата - това е факт и изкуственият интелект превъзхождаща човека, защото се обучава доста по-бързо от него. В непрекъснатия континиум, в който ние живеем и постоянно се обновява, нещата са малко по-различни, поне за момента“.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.