Апелативният спецсъд потвърди домашните арести на Иванчева, Петрова и Дюлгеров

Специализираният наказателен съд днес отложи делото срещу тях

| обновено на 08.01.19 в 18:31
Десислава Иванчева (в средата) и Биляна Петрова (вдясно) преди влизане за заседанието на Специализирания наказателен съд в София.
Снимка: БТА

Апелативният специализиран съд  потвърди "домашния арест" на подсъдимите за корупция Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. В решението, което е окончателно, тримата апелативни съдии се позоват и на доброто процесуално поведение на тримата след излизането им от ареста преди три седмици. 
Магистратите отделят съществено внимание на позицията на съдия Иво Хинов, който промени в края на миналата година мерките за неотклонение на тримата с остро критични мотиви към второинстанционния спецсъд, който преди това на два пъти продължи задържането под стража на Иванчева, Петрова и Дюлгеров. Според Веселина Вълева, Димчо Георгиев и Красимира Костова, съдебният състав с председател Хинов е излязъл от ролята си на арбитър, вместо да се фокусира около спора, за който е сезиран - налице ли са основания за смекчаване на мерките за неотклонение на подсъдимите, че са поискали половин милион евро от бизнесмена Александър Ваклин. Продължителността на задържането на отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева, бившата ѝ заместничка Биляна Петрова и бившия районен кмет Петко Дюлгеров, както и фактът, че корупционното дело е на финала си пред първата съдебна инстанция, също са натежали тримата да не бъдат връщани в ареста.

По-рано Десислава Иванчева и Биляна Петрова се оплакаха, че записите от специалните разузнавателни средства, документиращи, според прокуратурата, как – заедно с бившия районен кмет на "Младост" Петко Дюлгеров, искат пари от строителния предприемач Александър Ваклин, са свалени с грешки. Това, по думите на Петрова, тотално е променило смисъла на казаното между тях:
"Може би тези, които слушат, не знаят нашия живот и сигурно смятат, че винаги се говори за пари. В случая ставаше дума, това е много известният случай, когато един клас последва своята учителка. Изречението беше: "Не искам децата да ходят в центъра", записано е "Не искам десет процента", цитира една от грешките Петрова, която е бивш заместник-кмет на "Младост". 


По-рано днес Специализираният наказателен съд отложи делото срещу отстранената кметица Десислава Иванчева, Петрова и Дюлгеров, тъй като материалите все още не са върнати от Апелативния спецсъд, който трябва да се произнесе окончателно – дали двете жени и обвиненият като посредник при предаването на подкупа Петко Дюлгеров да са под "домашен арест".

Иванчева и Петрова за първи път дойдоха на заседанието без охрана и белезници.

Липсата на всички папки по корупционното дело, където са и експертизите, които днес трябваше да бъдат приети, отложи съдебното заседание. Не се яви и изнудваният бизнесмен Александър Ваклин, който трябваше да бъде разпитан за втори път.

Ако до петък Спецапелативният съд излезе с окончателно решение – връщат ли се Иванчева, Петрова и Дюлгеров в ареста, остават ли под домашен арест, или трябва да им бъде определена по-лека мярка за неотклонение, делото ще продължи с изслушване на специалните разузнавателни средства, документирали разговорите за пари между тримата подсъдими и Ваклин.

Преди да стане ясно, че заседание няма да има, Иванчева и Петрова коментираха и изказването от вчера на заместник главния прокурор Иван Гешев, че зад тях двете стои „политическо-медийна групировка“.

„Ние сме арестувани от девет месеца почти. Ако бяхме имали каквито и да е връзки, осъществени с партия или с някоя медийна група, тези факти щяха да бъдат изкарани“.

„Аз нещо да го попитам господин Гешев, кой визира, тъй като хем е политическа, хем е медийна партия, звучи нелогично, нямаме партии, зад нас стоят гражданите“.

Следващото заседание е на 11 януари.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.