Пътеводител на фестивалния стопаджия – Пловдив 2019

БНР Новини
Снимка: operaplovdiv.bg

Откриването на годината, в която Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, ще бъдат на 12 януари. Концерти, изложби, пърформанси и една опера. За първи път в България ще бъде представена танго-операта „Мария от Буенос Айрес“ с музика на Астор Пиацола и текст на Хорасио Ферер. Датата е 13 януари.
„Мария от Буенос Айрес“ е представена за първи път на 6 май 1968 г. За премиерата композиторът разширява обичайния квинтет и така съставът от изпълнители е: Астор Пиацола (бандонеон), Антонио Агри (цигулка), Джейми Госис (пиано), Оскар Лопес Руис (китара), Кичо Диас (контрабас, както и виола, виолончело, флейта, перкусии, вибрафон и ксилофон, и още една китара). Главните действащи лица са три. Първата изпълнителка на ролята на Мария била известната танго изпълнителка Амелита Балтар, която Пиацола среща в един популярен бар в Буенос Айрес. С красотата и невероятното си сценично присъствие тя се оказва перфектна за ролята.
В действителност, идеята за тази опера Пиацола получава от своята прочута приятелка Егле Мартин – актриса, певица и хореограф. Но малко преди да завърши творбата двамата се разделят.
След многобройни постановки по света „Мария от Буенос Айрес“ ще бъде представена и в Пловдив. Режисьор на спектакъла е Веселка Кунчева, която за първи път се среща с музикално сценично произведение. „В моите театрални постановки винаги има музика, но това е нещо съвсем различно“ – казва тя. Художник е Мариета Голомехова. На пулта ще застане Константин Добройков, а хореограф е Явор Кунчев. Първата изпълнителка на Мария ще бъде Люси Дяковска, а останалите двама герои са Момчил Караиванов и Живко Джуранов. За представлението е поканен Стоян Караиванов, бандонеон.
Ето какво сподели Веселка Кунчева.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.