Главният архитект на Бургас: Бившето Немско училище отдавна е загубило първоначалния си образ

Снимка: Български архитектурен модернизъм

Проектът за реконструкция на сградата на бившето Немско училище е съгласуван с Министерството на културата. Това обясни главният архитект на Община Бургас Веселина Илиева. 
Изкуствоведи от групата „Български архитектурен модернизъм“ изпратиха становище, че са против обновяването, защото ще се загуби автентичния й вид. Илиева поясни, че се предвижда не само реконструкция, но и укрепване на сградата.

"Тази сграда много отдавна е загубила, в резултат на многобройните намеси през годините, значителна част от първоначалния си образ. Но и той не блести с някакви архитектурни качества, които да я правят недвижима културна ценност и тя не е обявявана и декларирана като такава през годините. В периода от 30-те години на миналия век, до момента, когато сградата се използваше, има многобройни намеси, вътрешни преустройства. Направени са промени в отворите на сградата, включително има и конструктивни намеси вътре в нея. Това я е отдалечило от първоначалния ѝ образ."

Предвижда се сградата на бившето Немско училище да се превърне в културен център. В него ще се помещава бургаската библиотека и ще има музей на съвременното изкуство.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.