Лакросът в България е на нивото на сръбския, унгарския и турския

Калоян Петров (втори отдясно наляво)
Снимка: Личен архив

Лакросът в България не отстъпва на нивото на този в Сърбия, Унгария, Турция и Хърватия. Мнението е на Калоян Петров, бивш президент на федерацията е един от създателите на Софийските Нинджи – един от трите регистрирани у нас клуба.Нинджите заминаха днес на турнир в Унгария, а Калоян Петров разказа повече за този екзотичен за нас спорт.

„У нас лакросът започва преди повече от 10 години. Господин Николай Чолаков е първоосновател но спорта в България. Аз лично се занимавам от около 2008 година с този екзотичен спорт. Общо взето, спорът дали е национален спорт на Канада или на САЩ е доста спорен, защото и за двете нации лакросът е религия. Но със сигурност този спорт е произлязъл от индианците от Северна Америка. И със сигурност, ако ги питаме и тях – племето ирокези, те ще потвърдят, че е техен.

В България се занимаваме с този спорт от малко повече от 10 години. Имаме участие в доста международни турнири. Те са с приятелски характер и нямат награден характер. Лакросът не е много популярен в Европа, чисто маркетингово или да има някакви награди. Тук всичко е на базата на удоволствието, така че за много хора това би прозвучало, че може би е аматьорски спорт, но в доста държави е истински национален спорт – като в Чехия, в Англия, в Германия“, заяви Калоян Петров.

„В България се развива доста трудно този спорт, но ние не сме се отказали за цялото това време, така че напредваме бавно и постепенно. Имаме три регистрирани клуба, и трите в София. Аз участвам в Sofia Ninjas или Софийските нинджи, както е на български превода. В него в момента са съсредоточени може би около 90% от националните състезатели. Тренираме за момента 1 път седмично, тъй като условията в момента не предразполагат за повече тренировки.

Смея да твърдя, че отстъпваме на Австрия, тъй като техният отбор е създаден доста отдавна и бих казал, че сме под тяхното ниво. Но със Сърбия, Унгария, Турция и Хърватия сме на едно ниво. Мачовете по между ни винаги са изпълнени със заряд. Знаете, това е доста контактен спорт, много прилича на хокея на лед. Не рядко има сблъсъци, които са ограничени и не са свободни като в хокея. Иначе Англия е ненадмината в Европа, след това идват отборите на Швеция, Чехия, Германия, където нещата са поизравнени.

За 2019 година си пожелаваме да бъде по-успешна от 2018-та. Да нямаме контузии, защото всеки един наш състезател ни е много важен, нямаме толкова много резерви като други отбори в Централна и Западна Европа. Пожелавам си да успеем да отидем да стигнем и на още един турнир – в Брюксел през септември“, завърши Калоян Петров.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.