Мей ще се опита за трети път да убеди депутатите да подкрепят сделката ѝ за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей ще се опита да убеди депутатите за трети път да подкрепят сделката ѝ за Брекзит през следващите дни. Това става след като снощи депутатите гласуваха за отлагане на Брекзит. Вицепремиерът Дейвид Лидингтън изрази надежда тази сутрин, че Обединеното кралство ще излезе от ЕС скоро по организиран начин, но предупреди, че по закон датата за Брекзит остава 29 март, ако не се намери алтернативно решение.

С уточнението, че все пак от ЕС ще зависи дали да бъде отложен Брекзит, по принцип основният въпрос сега е колко дълго да бъде отложен и с каква цел. Правителството казва, че има две възможности, а предпочитаната от Мей е отлагане до 30 юни при положение, че депутатите подкрепят сделката ѝ при трето гласуване следващата седмица. Ако сделката отново бъде отхвърлена, Мей обяви, че ще поиска от ЕС много по-дълго отлагане, поне с една година. Но ако и в Лондон, и в Брюксел няма споразумение, по закон Обединеното кралство трябва да излезе от ЕС на 29 март без сделка.

Въпреки че сделката на Мей бе отхвърлена категорично два пъти, премиерът се надява, че ще успее да привлече някои от брекзитиърите на нейна страна, като част от надеждите са свързани с ревизирания правен съвет на Джефри Кокс.

Юристите на брекзитиърите обаче на този етап отхвърлиха становището на правния съветник на правителството, че „международното право позволява да се излезе от предпазния механизъм за ирландската граница, ако той има социално дестабилизиращ ефект в Северна Ирландия, защото това ще означава фундаментална промяна на обстоятелствата“.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.