Комисия на ЕП ще гласува промени в газовата директива на Евросъюза

Комисията на Европейския парламент по промишленост, изследвания и енергетика ще гласува днес проекта за изменения в газовата директива на ЕС, които ще разширят възможностите на Брюксел да контролира проекта „Северен поток 2“, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Повечето членове на комисията, включително председателят ѝ Йежи Бузек, вече изразиха намерение да подкрепят документа.

През февруари директивата бе подкрепена от комитета на постоянните представители на ЕС, а текстът ѝ бе предварително одобрен в преговори между Съвета на ЕС и Европарламента.

След като бъде одобрен от комисията на ЕП, документът ще бъде внесен на пленарна сесия.  

В последствие трябва да бъде утвърден от Съвета на ЕС, а страните членки ще трябва да включат разпоредбите на националното си законодателство в сферата на енергетиката.

ЕС възнамерява да приключи цялата процедура до края на 2019 година, за да може изменената директива да влезе в сила преди пускането в експлоатация на „Северен поток 2“, за да може действието ѝ да обхване газопровода. Очаква се съоръжението да заработи до края на текущата година.

Изменената газова директива разпространява нормите на ЕС в сферата на енергетиката и върху морски газопроводи от трети страни до държави от ЕС, преминаващи извън територията на европейските страни. По този начин според Третия енергиен пакет на ЕС оператор на „Северен поток 2“ трябва да бъде компания, независима от Газпром. Освен това 50 процента от капацитета на съоръжението трябва да бъдат резервирани за газ на независими доставчици, което може да остави тръбата наполовина празна за неопределено време. Германия постигна значително смекчаване на поправките и според окончателния текст решението дали на руския проект да бъде предоставено изключение от европейските правила ще се взема не от Брюксел, а от европейската страна, на чиято територия газопроводът излиза на суша, след консултации с Еврокомисията. В случая със „Северен поток 2“ това е Германия.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.