Не се очаква втори пик на грипа, но вирусите циркулират без почивен ден

С Решение на МС Национална програма предвижда идната есен 150 хил. души над 65 години да бъдат безплатно ваксинирани срещу грип, ако искат

Снимка: БГНЕС

Пикът на грипа тази зима отмина, но циркулацията на вируси продължава.
Все още има хора, които се възстановяват от последствията или усложненията.
Това сигурно ще ги накара да се замислят за цената, която са платили, не само буквално, но и във вид на нерви, пропуснати преживявания със семейството или загуби от служебни отсъствия. И сигурно ще се поинтересуват повече за възможностите за превенция.

Все още се доказват грипни вируси, макар и много по-рядко – обясни пред Радио София проф. Нели Корсун, завеждаща Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“ при  Националния център по заразни и паразитни болести.
По думите
ѝ през изминалия сезон е имало доста повече проби за изследване, в сравнение с предходните години, както и по-голям брой пациенти с пневмонии и тежко протичащи усложнения.

По принцип е възможен и втори пик в един грипен сезон, като обикновено В-вирусите са във втората вълна.

Съществуват бързи тестове за грип, но те са подходящи за клиничните лаборатории – да се приложат буквално до леглото на болния, с цел предприемане на навременно и адекватно антивирусно лечение. Заради недостатъчната чувствителност на тестовете обаче се препоръчва при отрицателни резултати да се приложат по-чувствителни методи.

Възможните вируси са много, но ваксини са разработени само против грипните, които са и най-опасни, стана ясно още от думите на проф. Корсун. Чуйте.


През януари т.г. Министерският съвет прие със свое решение Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и тя ще се прилага до 2022 г. Предвижда тази есен да има безплатни ваксини за около 150 хил. души над 65 години (около 10%).

Авторите и изпълнителите на програмата си поставят още по-амбициозната цел до 2021-2022 г. антигрипната ваксинация да обхване 20-25% от хората над 65 г. в България. Започва се именно с тази рискова група, тъй като е установено, че около 90 на сто от смъртните случаи, в чиято първопричина е грипът, са именно при по-възрастните хора. Това беше съобщено на форум, организиран от Българското сдружение по иновативна медицина.

При среден за ЕС обхват 34%, у нас антигрипна ваксина у нас си поставят само 2 на сто от населението.

Повече за Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип обясни за Радио София д-р Наталия Спиридонова, главен експерт в дирекция „Здравен контрол“ на МЗ. Чуйте.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.