Конкурсът за генерален директор на БНР започва в средата на май

| обновено на 19.03.19 в 15:00
Снимка: Ани Петрова

Конкурсът за избор на генерален директор на БНР ще започне в средата на май. Това решиха членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) по предложение на председателя на медийния регулатор София Владимирова.

Председателят на регулатора мотивира избора на дата за начало на конкурса с изборите за Европейски парламент, насрочени за 26 май, и с много почивни дни в края на април и началото на май.

Мандатът на генералния директор на БНР Александър Велев изтича на 29-и май.

Иво Атанасов, член на СЕМ, подчерта, че ако евентуално се появи натиск изборът на генерален директор на БНР да бъде направен след провеждането на евровота, то Съветът би трябвало да прояви характер и да спази сроковете. 

Розита Еленова, член на СЕМ, категорично заяви, че регулаторът е независим орган и че за какъвто и да било натиск не може да се говори.

На 9-и май предстои избор на нов председател на СЕМ. 

Единодушно беше приет и годишният отчет на СЕМ за 2018 година, предстои внасянето му в Народното събрание. 

Членовете на СЕМ избраха Емилия Станева за изпълняващ длъжността „главен секретар“ на Съвета. На 17 март внезапно почина досегашният главен секретар Борислав Шабански. На заседанието днес колегите му почетоха паметта му с минута мълчание.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.