Силно подобрение на икономическите нагласи в Германия след надежди за отлагане на Брекзит

Ахим Вамбах от икономическия институт Zew
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нагласите на германските анализатори и инвеститори относно перспективите пред водещата европейска икономика през следващите месеци се подобрих изненадващо рязко през март благодарение на надеждите за отлагане на Брекзит и на сигналите за прогрес в търговските преговори между САЩ и Китай, показва последно проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, нарасна през март с цели 9,8 пункта до -3,6 пункта при очаквания на финансовите пазари за доста по-скромно повишение до ниво от -11,0 пункта. Това представлява подобрение на индекса за пети пореден месец, след като през октомври 2018-а година удари дъно от -24,7 пункта (най-ниско негово ниво от август 2012-а година) и най-високо негово ниво от миналия март.

В същото време обаче индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите условия в Германия, продължи да се понижава, достигайки през февруари 11,1 пункта спрямо 15,0 пункта през февруари, достигайки най-ниско ниво от края на 2014-а година, докато прогнозите бяха за по-умерено понижение към 13,0 пункта.

                                                                        Zew индекс на икономическите нагласи в Германия

Снимка

"Значителното нарастване на ZEW индикатора на икономическите настроения в бъдеще показва, че основните икономически рискове се считат за по-малко драматични, отколкото през предходните няколко месеца", коментира днешните данни президентът на института ZEW професор Ахим Вамбах и допълни: "Възможното забавяне на процеса на Брекзит, както и подновената надежда за постигане на споразумение за оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС, изглежда са довели до по-голям оптимизъм сред експертите на финансовите пазари. Постигнатият напредък в преговорите между Китай и САЩ за прекратяване на търговската война между двете водещи световни икономики също може би допринася за рязкото подобрение на инвеститорските нагласи".

"Независимо от това, индикаторът ZEW предполага сравнително слаб растеж на германската икономика през първата половина на 2019-а година", отбеляза Ахим Вамбах.

Германия беше една от няколкото големи европейски икономики, които отчетоха рязко забавяне през миналата година. Немската икономика дори успя да избегне "на косъм" навлизането в техническа рецесия, след като БВП през третото тримесечие се сви с 0,2%, но през последното тримесечие на 2018-а година отбеляза нулев растеж. В същото време германското правителството и мнозинството икономисти намалиха рязко техните перспективи за растежа на водещата европейска икономика през настоящата година.

Според днешно проучване на института Zew, очакванията на експертите на финансовите пазари относно икономическото развитие в цялата еврозона също бележат значително подобрение, като съответният индекс на бъдещите очаквания се повиши през март с цели 14,1 пункта до ниво от -2,5 пункта, докато индикаторът за текущата икономическа ситуация в региона се влоши за четвърти пореден месец до -6,6 пункта от -3,0 пункта през февруари.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.