Нулев прием в 16 специалности на вузове за новата учебна година

Снимка: БГНЕС

В 16 специалности в различни университети в страната през новата учебна година няма да се приемат студенти. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

От просветното министерство предлагат приемът на първокурсниците в държавните висши учебни заведения да бъде намален с 1700 бройки наесен.

Сред специалностите, в които през новата учебна година няма да се приемат студенти, са „Обществено здраве“ в Софийския университет, както и „Икономика“, „Туризъм“ и „Национална сигурност“ в Шуменския университет.

Просветният министър Красимир Вълчев обясни:

 „Трябва да направим така, че по-голяма част от тях да насочим към инженерно-технически професионални направления, да обезпечим системата на предучилищното и училищното образование“.

Намаляването на приема на първокурсниците е съобразено с приетата през 2016 г. държавна политика, допълни министърът.

„Системата трябва да се настрои към това да работи с по-малко студенти през следващите десетилетия“, обясни Красимир Вълчев.

При професионалните направления, в които се очаква бъдещ недостиг на кадри, ще се прилагат инструменти за привличане на повече студенти.

Целия репортаж може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.