Продължава тенденцията за намаляване на наказателните дела, постъпили в Добричкия съд

Сградата на съда в Добрич
Снимка: архив

Продължава тенденцията за намаляване на наказателните дела, постъпили в Добричкия окръжен съд. През отчетната 2018 година те са били 418, което е по-малко с около 7% в сравнение с 2017 година и с почти 22 на сто спрямо 2016 година.

Запазва се най-големият дял на делата за общоопасни престъпления.

През отчетната 2018 година в Добричкия окръжен съд са издадени едва 11 разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства. За сравнение през 2014 година те са били над 100, заяви председателят на Наказателното отделение съдия Петър Монев:

“Статистическите данни показват, че през всяка следваща година броят на исканията и съответно на разрешенията за използване на специални разузнавателни средства намалява непрекъснато“.

За поредна година се отчита намаление на образуваните частни първоинстанционни производства, като причината е в намаляването на ефективността на работата на досъдебното производство и прокуратурата, в текучеството на кадри и в недобрата им подготовка, заяви съдия Петър Монев.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.