Изпратиха „Дръзки“ на мисия в корабна група на НАТО

Церемонията по изпращане на фрегатата „Дръзки“ в базата в Атия на задгранична мисия.
Снимка: Даниела Костадинова

Задачи, свързани с повишаването на оперативната съвместимост на НАТО ще изпълнява фрегатата „Дръзки“, която ще се включи в състава на Втората постоянна корабна група на Алианса. Мисията ще продължи 20 дни, през които бойния кораб ще участва и в учението на Военноморските сили на Румъния „Sea Shield 2019”.

С военен ритуал и молебен за успешно плаване 134-членния екипаж на фрегатата „Дръзки“ беше изпратен в Атия на поредната задгранична мисия.

България дава своя принос към съюзната сигурност, каза командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев.

„По време на участието в тази група плаването, разбира се, ще бъде насочено към отработване на съвместни учения от всички видове бойни упражнения, като освен това ще се посети и пристанище Поти, както и Констанца“, добави той.

Командирът на фрегатата капитан втори ранг Ивайло Иванов обясни какви задачи ще изпълнява бойния кораб.

„Това са поддържането на нивото на натренираност на екипажите и тяхната съвместимост, както и чисто дипломатическите прояви в пристанищата, които предстои да посетим“, обясни той.

Постоянните корабни групи на НАТО са причислени към силите с най-висока степен на готовност, заяви още контраадмирал Митко Петев.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.