Канабисът, който се продава на улиците в Мадрид, е пълен с фекалии

Снимка: БГНЕС

Повечето канабис, продаван по мадридските улици, съдържа опасни нива на фекалии, става ясно от направено проучване, предаде БГНЕС.

Следи от ешерихия коли и спори на аспергилус са били намерени от учени, които са изследвали 90 проби, купени от и около испанската столица, съобщава Би Би Си.

Пробите са били обвити в найлонови пакетчета които са доста лоши опаковки предвид начина, по който се внасят в страната - в стомаха на контрабандисти, които после вземат разхлабително, за да изкарат „стоката“.

40% от пробите са имали и аромат на фекалии, казва ръководителят на проучването.

Хосе Мануел Морено Перес, фармаколог от Мадридския университет Компултенсел, е събирал пробите директно от улични дилъри, за да определи дали това, което се продава, е годно за консумация от хора.

Екипът му е разделил пробите и подвете типични форми, в които се продава канабисът.

Те са открили, че 93% от пробите с форма на жълъд са имали опасно високи нива на бактерията ешерихия коли, докато при другите с форма на плочки при 23% от тях е имало високи нива на бактериите.

10% от пробите са съдържали и спори на гъбата аспергилус, които могат да доведат до сериозни здравословни проблеми.

В крайна сметка се оказва, че 88,3% от пробите са били негодни за консумация.

Купуването, продажбата и вноса на канабис са противозаконни в Испания, както и употребата му на публични места, въпреки че технически е легално да отглеждаш за лична употреба, стига това да не е публично видимо.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.