Анастас Стефанов: И БСП, и ГЕРБ водят кампании за евровота на две нива

Снимка: rctrend.bg

„Съществената част на предизборната кампания за евровота ще започне след Великден. Тогава ще се засили и активността на листите. При БСП локомотивът ще е националният политически акцент със заден фон – европейския. БСП ще води дихотомна кампания – с първите позиции на Елена Йончева и Корнелия Нинова и с втори вектор – Сергей Станишев. При ГЕРБ ще имаме кампания на две нива заради европейския характер на листата и заради личното участие на лидера на партията Бойко Борисов“. Това прогнозира пред БНР Анастас Стефанов от изследователски център „Тренд“.

„За двете основни политически сили няма да е водещ толкова мажоритарният характер, колкото партийният. Конфликтът между ГЕРБ и БСП дотолкова е обсебил публичното пространство, че по някакъв начин ще държи хегемония в предизборния период. При листите има две различни тактики. За ГЕРБ е да налага повече европейската тематика, листата е с проевропейски характер. За БСП листата е резултат на вътрешнопартийни борби“.

Според Анастас Стефанов чрез включването в листата на съветника на президента Иво Христов БСП черпи легитимност.

„Може да наблюдаваме преференции за Иво Христов в големите градове, най-вече в столицата, от млади последователи на левицата“.

„ГЕРБ се огражда със знакови политически формирования, които имат натоварена символика с по-сериозна тежест, белязана от двуполюсния модел през 90-те години. Ще засили легитимността на антикомунистическата струна“, допълни Стефанов за предаването „Нещо повече“.

Анастас Стефанов коментира и оставката на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев. Според него тя „продължава маниера, изграден покрай т.нар. „Апартаментгейт“:

„Очевидно е, че има прочистване и то безпрецедентно заради поемането на политическа отговорност. Скандалът вече обаче губи фокуса на общественото внимание. Сетивността на обществото към проблема намалява заради това, че случаите вече станаха много“.

Интервюто с Анастас Стефанов можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.