Откриха варовикова гробница на жреци в Гиза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Варовикова гробница на двама жреци от Петата династия (царувала преди около 4500 години) беше открита на платото Гиза в Египет, където са известните пирамиди, съобщиха ДПА и АФП.

Двойната гробница принадлежи на човек, наречен Бехнуи-Ка, който е бил жрец и върховен съдия, както и на друг жрец - Нви, с титла "пречистилия цар Хефрен". В нея са  намерени много предмети, сред които  варовикови статуи на единия от погребаните, на съпругата и сина му, уточниха от министерството за паметниците на културата.

Хефрен е фараонът, построил втората от пирамидите в Гиза. Гробницата е в древен погребален комплекс, разкрит частично по време на разкопките в югоизточната страна на района с пирамидите.  Той е използван и в периода на Късното царство, след 7-и в. пр. Хр. От тогава са намерени много изрисувани и декорирани саркофази.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.