Цвета Брестничка, асоциация "Родители":

Не стратегия, а промяна на средата ще подобри възпитанието на децата

Снимка: архив
Проектът за национална стратегия за детето, който предизвика бурни дискусии и дори протести, беше замразен. В същото време министърът на образованието и науката Красимир Вълчев представи проект за Стратегия за възпитателната работа в образователните институции за периода до 2030 г. Срокът за общественото му обсъждане изтича днес.

От Националната мрежа за децата (НМД) проектът беше разкритикуван пунктуално още през миналата година.

Цвета БрестничкаСъс сигурност тази стратегия ще бетонира статуквото – категорична беше в ефира на Радио София Цвета Брестничка – председател на асоциация „Родители“ и член на НМД. – Има въведени някои понятия, които се нуждаят от разясняване. Но по отношение на възпитателната работа родителите отново са поставени в периферията. Отредена им е роля на изпълнители на нареждания и правила, които не са обсъждани с тях. Родителите просто са информирани какво се очаква от тях и децата им.
Не става дума за ценностите, в които искаме да възпитаваме и как ще го правим.
Нищо различно и ново няма в стратегията по отношение на работата с родители.

Децата в документа се третират като субект, който ще се възпитава, а не развиван – допълва Брестничка. Основното, което липсва в тази стратегия, е съзнанието, че средата възпитава и ако искаме да променим резултата, на първо място трябва да променим средата.
Училището е в разкрачено състояние – уж върви напред, а главата му е обърната назад…Иска да подготвя хора за бъдещето с методи от миналото.
Санкциите научават хората да заобикалят (да лъжат) системата…

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова с Цвета Брестничка.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.