15 на сто от загиналите по пътищата в ЕС са мотористи

Снимка: Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата"

15 на сто от загиналите на пътя в Европейския съюз са мотористи, съобщи Малина Крумова, председател на Агенцията за безопасност на движението. Тя участва в откриването на второто издание на  инициативата „Мото училище за безопасност“.

„Мото училище за безопасност“, организирано от "Софийски мотористи", има за цел да запознае начинаещите кандидат моторист с основните правила за безопасност на пътя, посочи Малина Крумова.

„Близо една четвърт от тези смъртни случаи са при младежи под 25-годишна възраст, което наистина е притеснително. В България за съжаление този сезон започваме с много черна статистика и се надявам със събития като това ситуацията да се подобри“, каза Крумова.

Георги Янчев от "Софийски мотористи" посочи правилата: „Основните правила са съобразената скорост, изпреварването, маневрите. Призивът ми е също към водачите на автомобили да бъдат малко по-толерантни, малко по-предпазливи и преди предприемане на маневра да поглеждат два пъти в огледалата и да сигнализират“.

Институциите са предприели нужните подготвителни мерки за летния сезон, заяви още Малина Крумова: „Предвижда се засилен контрол от страна на МВР за спазване на правилата на движението, предвиждат се засилени проверки от страна на изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ по отношение на спазването на правилата за автомобилния превоз и най-вече превоза на пътници и на деца. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.