Концерт „Камерна музика“ с участието на Лиляна Кехайова - виолончело и Кристина Милер – пиано

| обновено на 25.06.19 в 14:51

Директно от залата  на Градската художествена галерия във Варна – концерт от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ из цикъла „Камерна музика“ с участието на Лиляна Кехайова (виолончело) и Кристина Милер (пиано).

В програмата:
Николай Мясковски - Соната за виолончело и пиано № 1 в Ре мажор, опус 12;
Гюнтер Рафаел - Соната за виолончело и пиано в си минор, опус 14 (първо изпълнение в България);
Сергей Рахманинов - Соната за виолончело и пиано в сол минор, опус 19.

Концерта може да слушате по програма „Христо Ботев“.

Малко преди началото на фестивала стана ясно, че „Варненско лято“ е получил знака на европейската фестивална асоциация „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа“. Официалното представяне на лауреатите ще бъде на 26 септември в Брюксел.

В това издание се запазват някои от характерните тенденции като модулното начало. Ще има концертна част, майсторски класове – тази година на тромпетиста Мирослав Петков, цигуларите проф. Минчо Минчев и Димитър Буров и оперния певец Емил Иванов, пианиста проф. Адриан Йотикер (Мюнхен), проф. Филип Бернолд (Париж), проф. Огюстен Дюме (Брюксел) и Ромен Льольо (Лион). Новост е симпозиумът с тема „Виртуозността от Барока до XI век“. Специално поканени са лекторите проф. д-р Райнер Бишоф,  проф. д-р Хартмут Кронес, проф. д-р Ангелина Петрова, Иван Янакиев.

В разговора на Светлана Димитрова с новия артистичен директор Марио Хосен ще чуете някои нови акценти от настоящата фестивална програма, както и идеите за бъдещото й развитие.


Освен като артистичен директор на най-стария български фестивал Марио Хосен има активна концертна, преподавателска и звукозаписна програма. Един от големите му проекти е заедно с пианиста Адриан Йотикер да представят в Австрия и у нас „Между два свята“ обединяващ музиката на Николо Паганини и Фредерик Шопен. Предстоят му концерти в Китай и Япония. В мащабна звукозаписна сесия ще бъдат регистрирани квартетите на Паганини за фирма „Динамик“ от Генуа.
В звуковия файл може да научите повече за плановете на цигуларя.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.